Home Hartă site Coordonate de contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

întrebări și răspunsuri frecvente

Pentru informații privind eliberarea permisului de conducere, a preschimbării acestuia precum si a certificatului de înmatriculare in diferite situații (furt sau pierdere), a documentelor necesare, accesați www.prefecturabucuresti.ro sau la numărul de telefon 20.30.30/21243.

 

 

 
Directia Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, aduce la cunostinta tuturor conducatorilor de autovehicule si tramvaie, obligativitatea ca acestea sa aiba in dotare truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu, omologate, atunci cand sunt conduse pe drumurile publice.

Aceasta obligativitate nu este o prevedere noua pentru conducatorii de autovehicule, intrucat ea dateaza din vechea legislatie rutiera, respectiv din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195 din 12. dec. 2002, publicata in Monitorul Oficial nr. 958/28.dec.2002, si se regaseste in continutul art.115, alin.(1).

 

Triunghiurile reflectorizante – acest tip de produs poate fi comercializat legal daca dispune de comunicare de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acodului de la Geneva din 1958.

 

Un triunghi reflectorizant omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera E si codul tarii care a acordat omologarea incadrate intr-un cerc, precum si o serie de identificare.

 

Trusele medicale – sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sanatatii nr.623/1999.

Conform art.2 din O.M.S. nr.623/1999, punerea pe piata a trusei sanitare auto se autorizeaza pentru fiecare furnizor in parte.

 

Stingatoarele – sunt reglementate de Legea nr.307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.

Conform art.50 din Legea nr.307/2006, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor.

 

De asemenea, informam conducatorii auto ca in conformitate cu art. 35, alin. (6), din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002 – republicata, obligativitatea de a purta VESTA REFLECTORIZANTA o au conducatorii autovehiculelor a caror masa maxima autorizata este mai mare de 3,5 tone, atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.

 

Directia Politiei Rutiere este deschisa dialogului si asteapta sugestii din partea tuturor prticipantilor la traficul rutier, privind legislatia rutiera in vigoare.

 

 
Organizarea, planificarea si executarea atributiilor ce revin politiei rutiere, se efectueza in baza normelor interne aprobate de Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul General al Politiei Romane.

 

Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac conform art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002 republicata de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.

 

Modul de actiune in trafic se supune normelor atribuite prin Conceptia de Atitudine si Actiune a politistului rutier si Codul Deontologic al lucratorului Ministrului Administratiei si Internelor.

In sensul dispozitiilor legale in vigoare, POLITISTUL RUTIER este ofiterul sau agentul de politie specializat in domeniul circulatiei pe drumurile publice, care poarta uniforma si accesorii distincte, specifice politiei rutiere.

Politistul nu are plan de constatari.

Activitatea politistului rutier se desfasoara in mod planificat, potrivit planului de activitate zilnic si a variantelor de patrulare stabilite, ceea ce elimina caracterul aleator al acesteia.

 

Reamintim conducatorilor auto ca in conformitate cu art. 35, alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002-republicata, in exercitarea atribuțiilor care îi revin, polițistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflați în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârșirea unei fapte de natură contravențională sau penală.

Nerespectare acestei prevederi atrage dupa sine sanctionarea contraventionala si retinerea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile, eliberandu-se dovada fara drept de valabilitate, conform art. 102, alin(3), pct.d.

 

 
Aparatura radar

 

Aparatura video de depistare a vitezei de circulatie a autovehiculelor si de supraveghere a traficului rutier este autorizata sa functioneze pe diferite tipuri de autovehicule, inscriptionate si neinscriptionate apartinand Ministerului Administratiei si Internelor.

Actioneaza atat static cat si in miscare, poate fi folosita in constatarea si a altor genuri de abateri ( depasire neregulamentara, opriri, stationari, neacordare de prioritate la pietoni, circulatia la culoarea rosie a semaforului electric, etc).

Aceasta este verificata metrologic, periodic in termenul de valabilitate.

 

 

1. Este legală trimiterea proceselor verbale de constatare a contravenției prin poștă?

DA. Constatarea contravențiilor se poate face și fără oprirea contravenientului, precum și în lipsa acestuia, dacă săvârșirea contravențiilor este probată cu un mijloc tehnic certificat, potrivit legii, din dotarea poliției. În aceste situații, procesul-verbal se comunică de către agentul constatator, prin poștă, în termen de cel mult o lună de la data încheierii.

 
2. Ce trebuie făcut după achitarea proceselor verbale de constatare și sancționare a contravenției?

După efectuarea plății, în termen de 15 zile, copia procesului-verbal împreună cu chitanța de plată a amenzii se trimit unității de poliție din care face parte agentul constatator.

 
3. Unde trebuie anunțată producerea unui accident pe drumurile publice?

Accidentele de circulație soldate cu moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, precum și atunci când în accident este implicat un vehicul care transportă substanțe periculoase, se anunță de îndată la poliție la numerele de telefon 9544, 323.75.60 (Dispeceratul Brigăzii de Poliție Rutieră) sau Serviciul de Ambulanță București la numărul 961, iar cel în cauză așteptă la fața locului sosirea organelor de poliție și a ambulantei.

Accidentele de circulație de pe urma cărora au rezultat numai pagube materiale (tamponări) și care nu constituie fapte prevăzute de legea penală se anunță imediat la unitatea de poliție de pe raza căreia s-a produs evenimentul, urmând ca, în cel mult 24 de ore persoanele implicate să se prezinte împreună cu autovehiculele avariate. În această situație poliția nu se mai deplasează la fața locului pentru efectuarea cercetării.

 
4. Care sunt situațiile în care se imobilizează autovehiculul?

Imobilizarea unui autovehicul constă în scoaterea acestuia în afara părții carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului și punerea acestuia în imposibilitatea de mișcare de către persoanele autorizate, prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de reținere, ca urmare a săvârșirii de către conducătorul vehiculului a unei fapte prevăzute de lege. Imobilizarea unui vehicul care circulă pe un drum public se dispune în următoarele situații:

  • vehiculul nu este înmatriculat sau înregistrat;

  • are număr de înmatriculare sau înregistrare fals;

  • circulă fără plăcuțe cu numere de înmatriculare sau înregistrare;

  • starea tehnică a vehiculului pune în pericol grav siguranța circulației, deteriorează grav drumul public sau mediul înconjurător;

  • vehiculul circulă cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase ori cu gabarite și/sau mase depășite;

  • există date sau indicii că vehiculul face obiectul unei infracțiuni;

  • conducătorul de autovehicul refuză să se legitimeze;

  • conducătorul de autovehicul se află în stare de ebrietate, sub influența substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efect similar.

 
5. Cât timp se poate circula pe drumurile publice din România cu un autovehicul înmatriculat în străinătate?

Pe drumurile publice din România se poate circula cu un autoturism înmatriculat în străinătate o singură perioada de maxim 90 de zile de la intrarea în România. La expirarea termenului, poliția reține certificatul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare străine, care vor fi remise autorităților emitente.

 
6. Conducătorul ciclomotorului este obligat să dețină permis de conducere, și dacă da, pentru ce categorie?

Conform capitolului 3, pct. 1.9.1 din Reglementările și normele tehnice în transporturile rutiere RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211/2003 modificate și completate prin ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr.1043/2003 și 1356/2004, mopedul este asimilat ciclomotorului și este definit în anexa actului normativ menționat ca fiind vehicul cu două roți a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă cu cilindreea de cel mult 50 cmc.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 6 pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin ciclomotor se înțelege : vehiculul cu două sau trei roți, care este prevăzut cu un motor cu ardere internă, având o capacitate cilindrică de cel mult 50 cmc, care păstrează caracteristicile generale ale bicicletei, putând fi pus în mișcare și cu ajutorul pedalelor, și a cărui viteză de deplasare, prin construcție, nu depășește 50 km/h.

Dacă vehiculul are caracteristici tehnice certificate de Registrul Auto Român, care nu depășesc limitele maxime de 45 km/h și 50 cmc, caracteristici minimale pentru încadrarea în categoria autovehicule, coroborate cu prevederile menționate la aliniatul precedent, rezultă că acesta se încadrează în categoria ciclomotor, sens în care pentru a fi condus pe drumurile publice, nu trebuie sa fie înmatriculat iar conducătorul vehiculului nu trebuie să posede permis de conducere, cu mențiunea ca acesta să aibă vârsta de minimum 16 ani.

 

 
7. Conform art. 2 din o.u.g 195/2002, art.177/(1) din regulamentul de aplicare a ordonantei, cu respect va rog sa-mi comunicati daca agentul de politie din cadrul serviciului 'politie rurala' are atributii in domeniul constatarii contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale privind circulatia pe drumurile publice.

 

Conform dispozitiei Inspectorului General al Politiei Romane nr. 450/29.11. 2006, ofiterii si agentii de politie din structurile de ordine publica ale Politiei Romane pot desfasura activitati pe linie de circulatie, acestia sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne dinstinctive.

 

 

Site realizat de Direcția Comunicații și Informatică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române